Pages

Monday, March 18, 2013

latihan industri a.k.a praktikal


...assalamualaikum...

kali nie i nak share dengan semua yang i sedang menjalani latihan industri a.k.a praktikal di PETROLIAM NASIONAL BERHAD (PETRONAS) kat KLCC.nampak cam gah,kan?tapi, sebenarnya, biasa-biasa je.expectation beyonds reality.masa dengar cerita senior-senior yang buat latihan industri kat Petronas dulu-dulu (sebelum apply), rasa cam kagum nya dengan diorang sebab berjaya dapat tempat kat Petronas untuk latihan industri.tapi,bila dah datang sini, i rasa cam biasa-biasa je sebenarnya.hurm,entahlah.

actually, i got a few offers at several companies and a week before starting my internship, Petronas manager sent me an email and offered me this placement under his supervision.I'm really shocked because I've never thought of having such this golden opportunity and I'm the one who was chosen!omgee~of course, people around me, especially my abah and mama asked me to accept that offer.yes, i do accept it.Now, currently I'm pursuing my internship program at Petronas,KLCC. lepas nie, i akan buat entri untuk share macam mana keadaan & pengalaman i buat latihan industri kat sinie,ea?

but! guess what?

I don't like to have such a boring-routine working lifestyle!I wanna live my life as a student to the fullest next semester.I feel like wanna keep continuing my studies until I can't bear studying because I don't want to work. It's away much better to study rather than working.I don't want a life like a robot that being switch-on at 6am and off at 10pm! i nak enjoy-enjoy, bersuka-suki, bergumbira.kalau jadi student,hari-hari boleh enjoy.tak perlu tunggu hujung minggu.tak perlu nak bersesak-sesak dalam mall hujung minggu.daripada nak release stress,bertambah-tambah stress nanti.makin stress bila hari-hari kena hadap macam-macam ragam manusia sepanjang perjalanan pergi & balik kerja.kadang-kadang letih sebab kena harung kesesakan pergi & balik kerja, bukan sebab banyak kerja kat pejabat pun.

sabar je lah.-_-' 

Anyway,all these experiences made me proud of my both parents which never tired providing and fulfilling my desires,dreams and so on so forth perangai. they never ever showed their tiredness of working in front of me,my siblings.Thousands of thanks and love, mama abah.Alhamdulillah. Thanks Allah for giving me this such fantastic parents ever! 


*thanks for reading! :)

64 comments:

wawa said...

wah...wiwi best sgt! mira pun dapat kat klcc tu... tp start suti sem ni la

nur wahida said...

oh,ye ke?
aku abes 2.8.13.lama lagi.HAHA
eh,wa.mu tak praktikal?

emy said...

As salam.nk tny cmne u apply intern kat situ eh?tq

nurul nazihah said...

Tumpang tanyaaa. Hee, saya dpt intern dekat situ. Then dlm reply form tu ada mntk witnessed by : name n ic. Yg tu dia nak witnessed by siapa eh? From U ke anybody? Pleasee help mee. Anything email sy dekat nurul_nazihahhh@yahoo.com

Jelita Lavender said...

hai..sy sedang cari tempat praktikal..sy start praktikal bulan 7 ni..sy belum terlambat ke untuk saya apply petronas?

nur wahida said...

Emy:: sorry, tak perasan awak ada tanya nie. HEHE.
senang je, apply online kat sini: http://www.discoverpetronas.com/
then, attach sekali awak punya resume!
semoga berjaya! :)

nur wahida said...

nurul nazihah: ok, saya reply kat email inbox awak kejap lagi,ea?
*sorry, lambat reply.

nur wahida said...

Jelita Lavender:: bulan 7? belum terlambat. sebab semua yang terpilih tu akan dipilih di atas beberapa faktor.tak semestinya dah lama apply, dapat offer.
awak cuba je, kalau memang rezeki awak, awak mesti dapat punya.believe me!
btw, goodluck,sweety! :)

Miss Ima said...

Assalamualaikum, saya ingin mencari tempat praktikal juga dalam finance department. Would you guide me...? Nanti datangla visit my blog too ye. www.azimahshukor.blogspot.com

nur wahida said...

waalaikumusalam, Miss Ima. :)

Hi. saya tak ada guideline yang betul sebab nie semua rezeki saya untuk dapat peluang nie. usaha, doa n tawakal, insyaAllah, awak akan dapat peluang yang awak idamkan. goodluck, babe. :)

theodoremosbeius said...

hai, nak tanya lew. ada kena isi borang indemnity and undertaking dari petronas tak? uni sye taknak sign la surat tu, camne ek? u ada masalh yg sama tak?

nur wahida said...

dear theodoremosbeius::yes, memang patut ada surat tu yg wajib disahkan oleh pihak uni,kan?
sebab tu kiranya pihak uni dah sey=tuju dgn offer yg petronas dah bagi kat awak.goodluck! :)

nur wahida said...

*setuju

Fadz Norizan said...

Salam....me also dpt intern kt petronas klcc.....this oct....blh tau x brp elaun for intern??

Fadz Norizan said...

Salam....me also dpt intern kt petronas klcc.....this oct....blh tau x brp elaun for intern??

nur wahida said...

wasalam miss Fadz Norizan::tahniah,sis. semaklum saya, rm 800 per month. :)

Fadzlen Rahman said...

salam.sis,cmne nak apply tok intern kat situ ye?sbb sy try bkk link y sis bgi tpi x ley la...

nur wahida said...

Fadzlen Rahman::
wasalam,sis. :)
dulu, saya apply kat website petronas.isi online application.kalau link tu tak dapat,awak try cuba bukak homepage website petronas. :)
try dulu,ea? goodluck,sweety! :)

aein mohamad said...

salam.....time whda wat intern, tnggal kt mne yea?? cmpny ada prvde hstel untk staff x?

Fadzlen Rahman said...

Okey..thnkz ya;-)

Nurul Aqidah said...

For statistics student blh apply x?

nur wahida said...

aien:: tak ada,sweety.saya tinggal dengan kakak. :)
Nurul Aqidah::boleh,sesiapa saja boleh apply.cuma chances untuk dapat offer tu bergantung kepada rezeki awak,sweety. :)

nur wahida said...

fadzlen::samasama. :)

Azimah Shukor said...

Subhanallah baiknya awk. Share maklumat ni...terharu sye...just apply di on9 je. Okayyy...klau sye tak fhm sye dtg sini ye

Azimah Shukor said...

Ni sy miss ima. Thank you. Sy terharu awk sudi tolong2 ni. Awk tinggal di melaka ke?

nur wahida said...

Azimah shukor::hi,miss ima. sesama. pengalaman, ilmu, pengajaran tu semua saya tak kan lokek nak berkongsi dengan semua yang memerlukan. insyaAllah. boleh,datang lah selalu.kalau nak lagi sennag, kita contact melalui fb,ea? :)
haah,saya study kat melaka. awak pun sama ke?

CIK M said...

salam sis, nak tanya, untuk internship kat petronas klcc ni, ada requirement apa2 tak ye? macam dia pilih cgpa tinggi2 kee, atau lain2. ada tak? tq :)

Hishazalli said...

Hai! Nak tanya something, so what happen after you completed the internship, did they offered a job to you? Me also will start my internship with Petronas this Jan 2014, at the same time i also got another offer with Schlumberger. Mind to say your opinion? Thanks :)

nur wahida said...

Wasalam,Miss M. :)
hmm.camnie.untuk ditawarkan internship position di petronas, memang certain requirements need to be considered sebab intern yang berkualiti diperlukan untuk bantu that managr in completing his/her tasks. tapi, for certain cases, ada yang cgpa nya moderate, dia apply and dia ditawarkan dengan position tu sebab dia menepati ciri ciri lain.cth nya cam kesusaian degree dia ngn department yang offer that intern position la. :)
so, my advice, just apply and tawakal apart from banyak banyak berdoa. apa pun resultnya nanti, keep calm and redha. rezeki Allah yang tentukan. :)
*thanks for asking and sorry sebab lambat respond.saya busy dgn fyp. -_-

nur wahida said...

Hi, Hishazalli. sorry for my late repsond and thanks for asking.
first of all, congratulations for both golden opportunities. i bet you are an excellent students since both of giant oil&gas companies offered you those positions.
okay, for my case, i need to get back in my campus in order to complete my final year project. so, at the end of my internship, few executives in that dept. would said that i should already be in petronas and work there after that internship period as they might saw i am capable to help them nicely.oh ya, on my last day of internship, my manager advice me to get my fyp done greatly and prepare my resume for job application after my graduation date.so, i think that is a good respond from them.
for schlumberger, i would give my big hands for you as schlumberger is a big player in oil and gas industry actually. *clapclap. :)
my opinion on this matter is, you think about the department which offered you that position.wheteher you are really interested with that department related chores or you would like to try new field. then, try to have a consultation from the experienced personnel around you as such your family members and lecturers.
so, that's all from me and have a great experiences of internship.
best of luck,dear! :)

Unknown said...

salam sis..boleh tak kalau nak tengok sample resume sis..dlm internet nie byk sgt format.i bet ur resume mesti power so that's why PETRONAS chose you among the other candicates.thanks.

nur wahida said...

wasalam,unknown.hi. :)
insyaAllah,boleh.
actually resume saya beasa beasa je. tak power pun.kita semua power.kan? huhu. boleh saya mintak awak hubungi saya melalui fb/email tak?senang saya nak bagi awak tengok. :)
email: nurwahida_saupi@yahoo.com :)

Hannan Fatimah ZHAO said...

Assalamualaikum...sy dh go through all the comments above, so boleh x kalau sy nak tanya apa2 yg sy xphm?

nur wahida said...

waalaikumussalam,hannan. :)
boleh.hmm,awak dah contact saya di fb,kan?saya ada respon tak kat awak?

Diana Hanim Othman said...

salam..awk still guna fb yg sama x? sbb sy cari xda pun...sy nk tny beberapa soalan jugak tntg intern kt petronas tu..otw nk apply tmpt2 ni..=)

nur wahida said...

wasalam,diana.
yup,saya masih guna fb yang sama lagi; Nur Wahida Saupi
boleh.pm saya di fb,ye dear. :)

Azrin Ahmad said...

salam...saya ade beberapa nk soalan nk tny pasal internship di petroliam. Saya da add fb...

nur wahida said...

azrin, saya dah jawab awak punya soalan di fb,kan? :)

marahaini abd aziz said...

Salam sis,nk tau couse sis ape yer apply as intern petronas..saya student dip elktrik kuasa..nk apply petronas tu kne register dulu ke or just hntr resume yg dia minta?

mieraa said...

hai sorry saya nak tnya, bape lama awak tunggu nak dpat panggilan offer lepas apply thru online?

nur wahida said...

wasalam, marahaini. saya study technopreneurship. actually, mana mana course pun boleh apply internship kat petronas. cumanya ianya bergantung pada kekosongan tempat untuk internship. awak kena submit resume awak kat email address tu, then dia kan reply awak punya email yang akan bgtau apa yg awak perlu buat seterusnya. :)

nur wahida said...

hi, mieraa. saya apply on sept( i guess on early of sept. 2012) and got the respond on early of february 2013. a week before starting date. :)

si robot comel said...

Salam, Wahida boleh saya nak tengok contoh resume awak? Thank you. :)

Payyah Eiss said...

salam wahida, boleh bagi awak punye resume utk intternship nih ?? sebab kawan saya pon berminat nak buat intern dekat situ..thank u :) ni emel saya : fwm_0804@yahoo.com

Payyah Eiss said...
This comment has been removed by the author.
Payyah Eiss said...

*internship

Mierah Alias Al-Masrie said...

salam. boleh share contoh resume awak tak dear?

mierahaliasalmasrie1609@gmail.com

nur wahida said...

Wasalam semua. Astaghfirullahalazim. maaf semua. saya dah lama tak log in blogspot. sorry sangat. saya cuba emailkan untuk sweety semua ye. sorry.

Aisyah Humairah said...
This comment has been removed by the author.
Nawal Husna said...

Salam. Nak juga sample resume sis. Share please. Kalau boleh ASAP ye sis. Ni email saya nawalhusna19@gmail.com
Thanks ! :)

si robot comel said...

Salam nak juga. Emailkan saya di- miratunmadihah91@gmail.com. Terima kasih ya :)

fatenhjikhsan said...
This comment has been removed by the author.
fatenhjikhsan said...

As salam sis, boleh kongsikan resume pada saya tak. Emailkn pd fatenikhsan@yahoo.com

Muhammad Hidayat said...

Assalamualaikum.. Sis kalau tak keberatan boleh tak kongsikan resume pada saya sbgai rujukan... Tq.. muhammadhidayat100@rocketmail.com

Syamimi Rosli said...

Salam sis, kalau tk keberatan boleh tk saya pun nk tgk sample resume sis :)

Nursyamimirosli@gmail.com

Aqilah Farhana said...

Salam sis, boleh kongsikan resume sis kepada saya? Saya ingin jadikan sebagai rujukan.

nurulaqilahfarhana1993@yahoo.com

Tq sis (:

Drifto Rodeo said...

Assalamualaikum.. Sis kalau tak keberatan boleh tak kongsikan resume pada saya sbgai rujukan... Thank you..
amermahat@gmail.com

Drifto Rodeo said...

Assalamualaikum.. Sis kalau tak keberatan boleh tak kongsikan resume pada saya sbgai rujukan... Thank you..
amermahat@gmail.com

Drifto Rodeo said...

Assalamualaikum.. Sis kalau tak keberatan boleh tak kongsikan resume pada saya sbgai rujukan... Thank you..
amermahat@gmail.com

Faezy Elmy said...

akak nak jgak contoh resume pliss..
email: faezyelmy95@gmail.com

Nur Aqilah Jailani said...
This comment has been removed by the author.
Mohd Faiz said...

assalam,,boleh saya nak tengok resume awak,sebagai sumber rujukan..
ni email saya : mohdfaiz131@gmail.com

THATH NMS said...

Salam sis, can I have your resume as a reference and sample.
Thanks for sharing :)
email : hasnulhaniey93@gmail.com

Mai Sarah said...

Salam can i see your resume as my example to apply internship you can send to my email cmynina@gmail.com tq may God bless u